EMDR is een bijzondere manier om jou te helpen om je moeilijkheden een plaats te geven. Jij en je ouders kunnen hier alvast lezen wat het is en hoe het werkt. Ik leg jullie natuurlijk ook nog eens alles goed en duidelijk uit als je bij mij bent.

Wat is het?

EMDR staat voor ‘Eye Movement Desensitisation and reprocessing’. Dat is een moeilijke engelse term, he. Het betekent dat je moeilijke gebeurtenissen verwerkt door er over te vertellen terwijl je oogbewegingen maakt van links naar rechts en terug.

Dat klinkt misschien een beetje raar. Maar dat is het eigenlijk niet.

Net als dromen

Normaal gezien worden dagelijkse gebeurtenissen verwerkt in je dromen. Als je droomt, bewegen je ogen ook heel erg snel van links naar rechts. Wist je dat? Sommige gebeurtenissen zijn zo moeilijk, dat je ze niet alleen kan verwerken. Via die EMDR bootsen we na wat er ‘s nachts in jouw slaap gebeurt. Op die manier kan je die moeilijke herinneringen toch nog achter je laten.

Werkt het?

Veel mensen hebben onderzocht of EMDR echt werkt. Uit die resultaten blijkt dat de meeste mensen goede effecten hebben van EMDR. Dat wil zeggen dat bepaalde herinneringsbeelden na zo’n sessies minder hevige gevoelens oproepen, zoals angst en verdriet, schaamte of schuld.